Jednak okazało się, że w tym daniu stanowiły jedynie dodatek do pysznego, orientalnego sosu na bazie dyni i wegańskich pulpetów "kuleczek" z razowej kaszy kuskus i lekko orzechowego w smaku czarnego ryżu!
Danie bardzo sycące i nienudne! Tyle łagodnych i orientalnych smaków w jednym!
Składniki:
Sos
- pół dyni hokkaido
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: curry, sól sezamowa, imbir
- 6 łyżek razowej kaszy KUSKUS
- 3 łyżki czarnego ryżu
- pomidory suszone z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- kilka liści jarmużu
- 100g małych marchewek
- 1 łyżeczka orzeszków pinii
- przyprawa garam masala
Sos
- Dynię umyć i upiec w piekarniku (180 stopni/ 40 minut).
- Z upieczonej dyni ściągnąć skórkę (wtedy konsystencja sosu będzie bardziej kremowa) i zblendować.
- Mus przełożyć na patelnię i połączyć z bulionem oraz przyprawami, a następnie dusić kilka minut.
- Kaszę kuskus zalać wodą nieco ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 5- 10 minut.
- Czarny ryż ugotować.
- Gotową kasze połączyć wraz z ryżem i przyprawą- całość dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować małe kulki- pulpety dokładnie ugniatając je w rękach, po czym włożyć na patelnię i podpiec jeszcze 5 minut.
- Z jarmużu usunąć zgrubiałe części, a następnie obsypać przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Na patelnię dodać marchewki i całość posypać orzeszkami oraz chipsami z jarmużu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal
Niezwykle apetyczne danie...
OdpowiedzUsuńmaaam dynie! Chyba wiem, co będzie u mnie za niedługo na obiad :D
OdpowiedzUsuńPoproszę w całości! :) Chyba bym nie zdążyła przełożyć na talerz tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Madziu ale piękne danie, a jak pysznie wygląda :-) poproszę taki obiadek, zjem ze smakiem. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wege kotleciki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda, chętnie spróbowałbym choć odrobinkę...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, genialne połączenie:) Przepis podkradam !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jak curry to ja chętnie :-) ciekawa jestem smaku tych pulpecików, wyglądają świetnie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm, danie robi wrażenie, pozytywne rzecz jasna :) Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na jesienne chłody i szarugi:)) Już czuję jak super smakuje;)
OdpowiedzUsuńfantastyczne danie! oryginalne, bardzo smaczne i ultra zdrowe - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńale super połączenie ! musi być w smaku obłędne !!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis, podobają mi się te pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z Twojego przepisu! Super! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Na pewno kiedyś zrobię coś takiego. Może z jakimiś moimi innowacjami, ale koniecznie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńKolejny raz kilkam 'zapisz' przy Twoim przepisie :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne danie. Wygląda pysznie. Akurat dostałam dużą dynię i szukam inspiracji :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie wpadły mi w oko te pulpeciki. Super:)
OdpowiedzUsuńPulpety bez mięsa brzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuńswoją drogą ostatnio miałam okazję zrobić chipsy z jarmużu, ale przyznam, że dla mnie to nie to. Jakoś nie przypadły mi do gustu.
Kasza kuskus jest z pszenicy - i zawiera gluten - a ten przepis wpadł pod tag "bezglutenowe".
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy wyjdzie z jaglaną?
słuszna uwaga, już poprawiam :) a z kaszą jaglaną myślę, że będzie równie pyszne!
OdpowiedzUsuńMiałam przyjemność jeść dyniowe curry i w smaku rewelacja:)
OdpowiedzUsuńCzy jarmuż można upiec bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńjasne, ja piekę bez tłuszczu :)
UsuńRzeczywiście, udało się, piekłam trochę krócej :-) Uwielbiam tego bloga! :)
Usuń