20 października 2014

CURRY DYNIOWE Z WEGAŃSKIMI PULPETAMI I CHIPSAMI Z JARMUŻU

Już dłuższy czas nosiłam się z zamiarem zrobienia chipsów z jarmużu!
Jednak okazało się, że w tym daniu stanowiły jedynie dodatek do pysznego, orientalnego sosu na bazie dyni i wegańskich pulpetów "kuleczek" z razowej kaszy kuskus i lekko orzechowego w smaku czarnego ryżu!

Danie bardzo sycące i nienudne! Tyle łagodnych i orientalnych smaków w jednym!


Składniki:
Sos
  • pół dyni hokkaido
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, imbir
Pulpety
  • 6 łyżek razowej kaszy KUSKUS
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • pomidory suszone z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Dodatki
  • kilka liści jarmużu
  • 100g małych marchewek
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • przyprawa garam masala
Przygotowanie:
Sos
  1. Dynię umyć i upiec w piekarniku (180 stopni/ 40 minut).
  2. Z upieczonej dyni ściągnąć skórkę (wtedy konsystencja sosu będzie bardziej kremowa) i zblendować.
  3. Mus przełożyć na patelnię i połączyć z bulionem oraz przyprawami, a następnie dusić kilka minut.
Pulpety
  1. Kaszę kuskus zalać wodą nieco ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 5- 10 minut.
  2. Czarny ryż ugotować.
  3. Gotową kasze połączyć wraz z ryżem i przyprawą- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować małe kulki- pulpety dokładnie ugniatając je w rękach, po czym włożyć na patelnię i podpiec jeszcze 5 minut.
Dodatki
  1. Z jarmużu usunąć zgrubiałe części, a następnie obsypać przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
  2. Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Na patelnię dodać marchewki i całość posypać orzeszkami oraz chipsami z jarmużu.
Smacznego!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIKuchnia tajskaZdrowe Halloween

27 komentarzy:

  1. maaam dynie! Chyba wiem, co będzie u mnie za niedługo na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę w całości! :) Chyba bym nie zdążyła przełożyć na talerz tak wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu ale piękne danie, a jak pysznie wygląda :-) poproszę taki obiadek, zjem ze smakiem. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie wege kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda, chętnie spróbowałbym choć odrobinkę...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco, genialne połączenie:) Przepis podkradam !

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak curry to ja chętnie :-) ciekawa jestem smaku tych pulpecików, wyglądają świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie :) Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, danie robi wrażenie, pozytywne rzecz jasna :) Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie na jesienne chłody i szarugi:)) Już czuję jak super smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczne danie! oryginalne, bardzo smaczne i ultra zdrowe - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale super połączenie ! musi być w smaku obłędne !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo oryginalny przepis, podobają mi się te pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu! Super! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super! Na pewno kiedyś zrobię coś takiego. Może z jakimiś moimi innowacjami, ale koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny raz kilkam 'zapisz' przy Twoim przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo oryginalne danie. Wygląda pysznie. Akurat dostałam dużą dynię i szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szczególnie wpadły mi w oko te pulpeciki. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pulpety bez mięsa brzmi ciekawie!
    swoją drogą ostatnio miałam okazję zrobić chipsy z jarmużu, ale przyznam, że dla mnie to nie to. Jakoś nie przypadły mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kasza kuskus jest z pszenicy - i zawiera gluten - a ten przepis wpadł pod tag "bezglutenowe".
    Ciekawe, czy wyjdzie z jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  21. słuszna uwaga, już poprawiam :) a z kaszą jaglaną myślę, że będzie równie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  22. Miałam przyjemność jeść dyniowe curry i w smaku rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy jarmuż można upiec bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, ja piekę bez tłuszczu :)

      Usuń
    2. Rzeczywiście, udało się, piekłam trochę krócej :-) Uwielbiam tego bloga! :)

      Usuń