Ich delikatny smak i kremowa konsystencja to coś wspaniałego. Ciągle próbuję "przemycić" je w różnego rodzaju słodkościach.
Robiłam już nie raz raw ciasto na bazie właśnie nerkowców, ale tym razem jest jeszcze lepsze, bo z dodatkiem jagód i wanilii!
Składniki:
Spód
- 1 garść daktyli
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 250g orzechów nerkowca
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 garść mrożonych jagód
- 2 łyżeczki stevi
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć w wodzie.
- Następnie zblendować na bardzo gładki mus i wymieszać z amarantusem.
- Spód wyłożyć do blaszki (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
- Nerkowce namoczyć w wodzie (najlepiej kokosowej) przez co najmniej 4 godziny.
- Następnie zblendować je na bardzo gładki krem, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię- krem rozdzielić na 2 równe części.
- Jedną część kremu zblendować z mrożonymi jagodami, drugą z wydrążonym z laski wanilii miąższem.
- Masy wyłożyć na spód i ponownie odstawić do schłodzenia.
Już szykuję się na przygotowanie kolejnej wersji nernika! Na pewno będzie równie smaczny, jak nie lepszy...! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2160kcal
1 kawałek- ok. 154kcal