12 kwietnia 2015

KOKOSOWY NERNIK Z JAGODAMI I WANILIĄ

Niedawno pisałam o tym, że orzechy nerkowca są moimi ulubionymi orzechami.
Ich delikatny smak i kremowa konsystencja to coś wspaniałego. Ciągle próbuję "przemycić" je w różnego rodzaju słodkościach.

Robiłam już nie raz raw ciasto na bazie właśnie nerkowców, ale tym razem jest jeszcze lepsze, bo z dodatkiem jagód i wanilii!


Składniki:
Spód
  • 1 garść daktyli
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
Masa
  • 250g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 garść mrożonych jagód
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć w wodzie.
  2. Następnie zblendować na bardzo gładki mus i wymieszać z amarantusem.
  3. Spód wyłożyć do blaszki (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie (najlepiej kokosowej) przez co najmniej 4 godziny.
  2. Następnie zblendować je na bardzo gładki krem, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię- krem rozdzielić na 2 równe części.
  3. Jedną część kremu zblendować z mrożonymi jagodami, drugą z wydrążonym z laski wanilii miąższem.
  4. Masy wyłożyć na spód i ponownie odstawić do schłodzenia.
Ciasto mocniej schłodzone w zamrażarce smakuje jak kremowe lody, a przechowywane w lodówce rozpływa się w ustach... Obłęd! :)

Już szykuję się na przygotowanie kolejnej wersji nernika! Na pewno będzie równie smaczny, jak nie lepszy...! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2160kcal
1 kawałek- ok. 154kcal