Jednak wielu z nas stara się jej wystrzegać, bo jak ogólnie wiadomo jej skład pozostawia wiele do życzenia...
Dlatego ja postanowiłam zrobić zdrowy jej zamiennik, który można wcinać bezkarnie :) Powiedziałabym wręcz, że moja wersja posiada mnóstwo wartości odżywczych zawartych, np. w kaszy jaglanej, orzechach laskowych, czy karobie.
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- szklanka mleka
- 5 kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 85%)
- 1 łyżka karobu
- kilka orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie i ugotować w mleku, pod koniec gotowania dodać czekoladę.
- Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami.
I gotowe :) Wykonanie proste i gwarantuję, że na pewno w dużym stopniu może zastąpić kupne kremy czekoladowe! :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość- ok. 720kcal


Chętnie powyjadałabym prosto z pojemnika :) Taka "nutella" świetnie wkomponowałaby się w różnego rodzaju ciacha - jako krem :)
OdpowiedzUsuńO mamo bosko *.*
OdpowiedzUsuńJuż próbowałam kilku wersji domowej "nutelli" i właśnie znalazłam kolejną do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńIdealna nutella! :D dobrze wiem jak smakują smakołyki z kaszy jaglanej i dlatego taka nutelle też z pewnością musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńCo za śniadanie!! Wczoraj akurat uzupełniłam zapas kaszy jaglanej :) Jutro będzie się działo ;P
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawe! :D
OdpowiedzUsuńJedzenie domowej nutelli, o tak miłym dla oka (i nie tylko) składzie to świetne spożytkowanie chęci na słodkie. Zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Jadłam już taką nutellę, jest świetna :)
OdpowiedzUsuńto już znasz, ja nie lubię! za to kremy jaglane chętnie :)
OdpowiedzUsuńmmm świetna :) bałabym sie tylko że zjem calą na raz 3:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo !!! :)
OdpowiedzUsuńAkurat miałam wszystkie składniki, zrobiłam, wyszło absolutnie przepyszne! Nasunęło mi się kilka pomysłów na odmiany smaku, może w wolnym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się, że smakowało :) z niecierpliwością czekam na Twoje modyfikacje :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńŚwietna :-) robię krem z awokado ale z kaszy jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis do jak najszybszego wypróbowania, bo wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Zamieniłabym tylko karob na kakao i jestem w niebie :D
OdpowiedzUsuńRównież bardzo często jadam jaglankę z karobem :)
OdpowiedzUsuńsuper! Koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czym jest karob? I czym bardziej popularnym można go zastąpić?
OdpowiedzUsuńKarob (inaczej mączka chleba świętojańskiego) jest to wegański zamiennik kakao, który świetnie nadaje się również dla osób uczulonych na kakao. Jest to pełnowartościowy składnik, który świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju słodkościach :)
UsuńMam pytanie - czemu kakao nie jest wegańskie? :)
Usuńjasne, że jest! :) niefortunnie to ujęłam :)
UsuńCzym można zastąpić łyżkę karobu?
OdpowiedzUsuńłyżką naturalnego kakao :)
Usuńdzięki :)
UsuńMust have! :) U mnie dzisiaj chlebek z kaszy gryczanej bez jajków i mleka !
OdpowiedzUsuńdietetycznie/biegowo : www.silarska.blogspot.com
Obserwować będę :)
Super! Uwielbiam takie kremiki :)
OdpowiedzUsuńile kremu wychodzi z podanych skladnikow? Sloik czy wiecej? :)
OdpowiedzUsuńwychodzi taki słoiczek, jak od dużej nutelli :)
UsuńPowiem szczerze pierwszy raz widze taki przepis. Brzmi ciekawie. VChetnie bym spróbowała'
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
A bloga zaobserwowałam, chetnie tu jeszcze zajrzę
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Nigdy nie jadłam takiego kremu. Zaciekawiło mnie, jak to smakuje? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowo i kremowo, a przy tym jest o wiele bardziej sycący, niż nutella! Czuć w nim też nutę orzechów laskowych :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis ! Chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPychota, ostatnio zrobiłam cos bardzo podobnego, tylko bez orzechów i cynamonu. Muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńchyba wyjadłabym wszystko od razu :D
OdpowiedzUsuńJaaa, ja nie przepadam za nutellą.
OdpowiedzUsuńJadłam krem czekoladowy z kaszy jaglanej i banana. Smakowy był ;) ten wypróbuję już jutro, tylko czekoladę podmienię sobie na kakao, karob i tłuszcz kokosowy chyba.
Kasia
Niesamowity przepis!
OdpowiedzUsuńRobiłam coś bardzo podobnego i wyszło super :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za nutellą, ale takim kremem bym nie pogardziła! *.*
OdpowiedzUsuńCzekolada i jaglana, idealnie! :D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie temat bardzo na topie, bo niedawno wymyśliłam własny zdrowy krem czekoladowy :) Tylko w mojej wersji nie ma czekolady lecz samo kakao, jest banan, słodzę zaś zblendowanymi daktylami. Słodki smak przełamuję żurawiną moczoną w rumie albo (w wersji bezalkoholowej) żurawiną moczoną w wodzie i wymieszaną z olejkiem rumowym :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńteż świetny pomysł :)
UsuńTakiej Nutelli można sobie więcej pozwolić :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł dla miłośników nutellii :) Jak długo można przechowywać jaglaną nutellę? W lodówce?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dominika
Myślę, że spokojnie do 7 dni:)
Usuńpycha :)
OdpowiedzUsuńCzesto wpadam na Twojego bloga, poniewaz jestem zakochana w kaszy jaglanej:-) jak ja wczesniej moglam zyc bez niej;)Twoj blog jest skarbnica pomyslow na wykorzystanie tych cudnych kuleczek;) A nutella wlasnie sie robi, spewnoscia nie przetrwa zbyt dlugo;)
OdpowiedzUsuńja również jestem ogromną fanką kaszy jaglanej, szczególnie w słodkościach i bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Ci do gustu :)
UsuńOoo, to wygląda pysznie! Szczególnie jak za oknem szaro-buro, a sklepowe słodycze takie niezdrowe ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kaszę jaglaną, którą uwielbiam :) Myślę, że skuszę się na taki deser :)
OdpowiedzUsuńbomba ! idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńoooo!! to coś dla mnie! :) :) muszę wkrótce wypróbować ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz czym można to zjeść?
OdpowiedzUsuńtaka nutella może być słodkim smarowidłem na kanapkę, czy chrupkie chlebki, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do wszelkich deserów, czy jako masa do ciasta :)
UsuńMuszę spróbować, zero skomplikowania, a tyle dobrego! <3
OdpowiedzUsuńWow! Super pomysł :D Zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńAle fajna propozycja. Musi być bardzo smaczna...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
7 dni w lodówce wytrzyma? Po dwóch dniach już nie było, zrobione z podwójnej ilości składników zniknęło w ciągu 3 dni. Rewelacja :-) Choć my od razu z modyfikacją, bo bez karobu. Też smaczne :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało! :) u mnie czasem znika po 1 dniu ;)
UsuńMusi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńOm om om - moja ulubiona! :)
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna- u nas z dodatkiem miodu �� trochę słodyczy musi być, bo to jednak nutella ��
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę!
UsuńTaką nutellę można jeść bez wyrzutów sumienia! Pycha :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, świetny pomysł na zdrową alternatywę! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo zdrowa nutella. Ja ostatnio robię wersję z awokado. Z kaszą jaglaną też chętnie wypróbuję (:
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuń