11 grudnia 2013

SAJGONKI NA PUREE BROKUŁOWO- KOPERKOWYM Z PIECZONĄ DYNIĄ

Już wiele razy przygotowywałam różnego rodzaju sajgonki, jednak żadne nie był tak dobre jak te ;) A muszę przyznać, że był to całkowicie spontaniczny przepis.

Pomysł na nie zrodził się, gdy przypomniałam sobie o tym, że miesiąc temu zakupiłam papier ryżowy, który czekał w szafce na swoją chwilę! :)
Otwierając lodówkę zauważyłam brokuła, a zaraz obok moją ulubioną dynię i... tak właśnie powstały jedyne w swoim rodzaju sajgonki!


Składniki:
  •  6 sztuk małego papieru ryżowego
  • 3 łyżki ryżu brązowego
  • 1 mały brokuł
  • 200g dyni
  • przyprawy: bazylia, pomidor suszony, czosnek, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Tak samo postąpić z ryżem.
  3. Dynię pokroić na kawałki, oprószyć przyprawami (curry oraz papryka słodką) i wstawić do piekarnika na około 20 min (170 stopni).
  4. Ugotowanego brokuła odcedzić i podzielić na 2 części. Jedna część będzie przeznaczona do wykonania farszu, a druga do przygotowania puree.
  5. Wykonanie farszu jest bardzo proste- wystarczy lekko zmiksować brokuła i dodać ugotowany ryż oraz przyprawić czosnkiem, bazylią oraz suszonymi pomidorami.
  6. Papier ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu, następnie włożyć do środka farsz i odpowiednio zawinąć.
  7. Do przygotowania puree potrzebna będzie pozostała część brokuła oraz suszony koperek.Wszystko razem miksujemy do konsystencji puree i oczywiście doprawiamy do smaku.
  8. Teraz nie pozostaje nic innego jak ułożyć wszystko na talerzu w fantazyjnej kompozycji i zajadać się pysznym, zdrowym, wręcz dietetycznym obiadem!!
Kalorie:
Całość (6  sajgonek z dodatkami)- ok. 370kcal
1 sajgonka (bez dodatków)- ok. 37kcal