Jednak okazało się, że w tym daniu stanowiły jedynie dodatek do pysznego, orientalnego sosu na bazie dyni i wegańskich pulpetów "kuleczek" z razowej kaszy kuskus i lekko orzechowego w smaku czarnego ryżu!
Danie bardzo sycące i nienudne! Tyle łagodnych i orientalnych smaków w jednym!
Składniki:
Sos
- pół dyni hokkaido
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: curry, sól sezamowa, imbir
- 6 łyżek razowej kaszy KUSKUS
- 3 łyżki czarnego ryżu
- pomidory suszone z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- kilka liści jarmużu
- 100g małych marchewek
- 1 łyżeczka orzeszków pinii
- przyprawa garam masala
Sos
- Dynię umyć i upiec w piekarniku (180 stopni/ 40 minut).
- Z upieczonej dyni ściągnąć skórkę (wtedy konsystencja sosu będzie bardziej kremowa) i zblendować.
- Mus przełożyć na patelnię i połączyć z bulionem oraz przyprawami, a następnie dusić kilka minut.
- Kaszę kuskus zalać wodą nieco ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 5- 10 minut.
- Czarny ryż ugotować.
- Gotową kasze połączyć wraz z ryżem i przyprawą- całość dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować małe kulki- pulpety dokładnie ugniatając je w rękach, po czym włożyć na patelnię i podpiec jeszcze 5 minut.
- Z jarmużu usunąć zgrubiałe części, a następnie obsypać przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Na patelnię dodać marchewki i całość posypać orzeszkami oraz chipsami z jarmużu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal


