20 października 2014

CURRY DYNIOWE Z WEGAŃSKIMI PULPETAMI I CHIPSAMI Z JARMUŻU

Już dłuższy czas nosiłam się z zamiarem zrobienia chipsów z jarmużu!
Jednak okazało się, że w tym daniu stanowiły jedynie dodatek do pysznego, orientalnego sosu na bazie dyni i wegańskich pulpetów "kuleczek" z razowej kaszy kuskus i lekko orzechowego w smaku czarnego ryżu!

Danie bardzo sycące i nienudne! Tyle łagodnych i orientalnych smaków w jednym!


Składniki:
Sos
  • pół dyni hokkaido
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, imbir
Pulpety
  • 6 łyżek razowej kaszy KUSKUS
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • pomidory suszone z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Dodatki
  • kilka liści jarmużu
  • 100g małych marchewek
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • przyprawa garam masala
Przygotowanie:
Sos
  1. Dynię umyć i upiec w piekarniku (180 stopni/ 40 minut).
  2. Z upieczonej dyni ściągnąć skórkę (wtedy konsystencja sosu będzie bardziej kremowa) i zblendować.
  3. Mus przełożyć na patelnię i połączyć z bulionem oraz przyprawami, a następnie dusić kilka minut.
Pulpety
  1. Kaszę kuskus zalać wodą nieco ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 5- 10 minut.
  2. Czarny ryż ugotować.
  3. Gotową kasze połączyć wraz z ryżem i przyprawą- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować małe kulki- pulpety dokładnie ugniatając je w rękach, po czym włożyć na patelnię i podpiec jeszcze 5 minut.
Dodatki
  1. Z jarmużu usunąć zgrubiałe części, a następnie obsypać przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
  2. Orzeszki pinii uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Na patelnię dodać marchewki i całość posypać orzeszkami oraz chipsami z jarmużu.
Smacznego!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIKuchnia tajskaZdrowe Halloween