8 października 2017

TARTA JAGLANA "NA RAZ"

Ciasto na raz... czy może dwa razy :)

To jest to! Kiedy nie masz w domu amatorów na ciasta, ale za Tobą chodzi coś słodkiego!

Szybka w przygotowaniu tarta bez pieczenia, po brzegi wypełniona kremem jaglanym i posypana niepowtarzalną w smaku miechunką :)



Składniki:

Spód

  • 100g migdałów

  • 4 daktyle

  • szczypta soli himalajskiej


Masa

  • 100g kaszy jaglanej

  • 1,5 szklanki mleka jaglanego

  • mały banan

  • 2 łyżki domowej czekośliwki

  • miechunka




Przygotowanie:

  1. Migdały zmiel, daktyle zblenduj na mus - oba składniki wymieszaj z solą.

  2. Z powstałej masy ułóż w niedużym naczyniu spód, formując również brzegi - schłodź w lodówce.

  3. Kaszę opłucz dwukrotnie, po czym ugotuj w mleku jaglanym.

  4. Ostudzoną kaszę zblenduj z bananem - masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  5. Na wierzchu rozsmaruj czekośliwkę, całość udekoruj miechunką.


Kalorie:

Całość (4 kawałki) - ok. 1525kcal

2 kawałki - ok. 382kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.