26 listopada 2017

WEGAŃSKA PIZZA NA SPODZIE GRYCZANO - ŻYTNIM

Zima to okres, w którym większość czasu spędzamy w pracy lub w domu.

A siedząc w domu do głowy przychodzą różne pomysły.... na przykład na wegańską pizzę!!!



Składniki:

Spód

  • 1 szklanka mąki żytniej

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • szczypta soli


Dodatki

  • kilka liści jarmużu

  • kilka łyżek kukurydzy

  • kilka pieczarek

  • 1 czerwona papryka

  • 1 czerwona cebula

  • 200g passaty pomidorowej

  • przyprawy: sól himalajska, chilli, oregano

  • do podania: prażone pestki dyni, kiełki


Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z solą, następnie dodaj oliwę i stopniowo wodę dokładnie wyrabiając ciasto.

  2. Ciasto podziel na 3 części, a następnie rozwałkuj.

  3. Passatę zredukuj z dodatkiem przypraw i powstałym sosem posmaruj spód.

  4. Następnie nałóż pozostałe dodatki i piecz około 15/20 minut w 180 stopniach.

  5. Gotową pizzę posyp pestkami dyni i kiełkami.


Kalorie:

Całość (3 pizze) – ok. 1425kcal

1 pizza – ok. 475kcal