Sprawdziłam i rekomenduję... świetnie smakuje z delikatnymi płatkami owsianymi i bardziej wyraźnym i kremowym smakiem migdałów!
Muffiny po prostu rewelacyjne- słodko... kremowe... idealne :)
No i oczywiście, jak wszystkie moje przepisy- dietetyczne!
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
- pół szklanki puree z pieczonej dyni**
- pół małego banana
- 2 białka jajek
Przygotowanie:
- Zarówno płatki owsiane, jak i migdały zmielić na mąkę (można kupić również gotowe mąki owsianą i migdałową).
- Białka zblendować z bananem i puree dyniowym, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Naprawdę polecam, bo jest to jeden z najlepszych moich eksperymentów dyniowych! A robię ich dosyć sporo... ;)
W środku nie są zbyt wysuszone, a delikatnie kremowe, natomiast z wierzchu mają lekko chrupiącą powłokę!
Puree z dyni można również zastąpić każdym innym, dowolnym puree warzywnym, bądź owocowym i zmodyfikować smak muffinek.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (5 muffin)- ok. 380kcal
1 muffina- ok. 76kcal

