17 września 2014

MUFFINY MIGDAŁOWO- OWSIANE Z DYNIĄ

Tak- kolejny pomysł na dynię!

Sprawdziłam i rekomenduję... świetnie smakuje z delikatnymi płatkami owsianymi i bardziej wyraźnym i kremowym smakiem migdałów!

Muffiny po prostu rewelacyjne- słodko... kremowe... idealne :)
No i oczywiście, jak wszystkie moje przepisy- dietetyczne!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • pół szklanki puree z pieczonej dyni**
  • pół małego banana
  • 2 białka jajek
** Dynię w kawałku zapiekam w 180 stopniach przez około 30- 40 min, a następnie blenduję.

Przygotowanie:
  1. Zarówno płatki owsiane, jak i migdały zmielić na mąkę (można kupić również gotowe mąki owsianą i migdałową).
  2.  Białka zblendować z bananem i puree dyniowym, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Naprawdę polecam, bo jest to jeden z najlepszych moich eksperymentów dyniowych! A robię ich dosyć sporo... ;)

W środku nie są zbyt wysuszone, a delikatnie kremowe, natomiast z wierzchu mają lekko chrupiącą powłokę!

Puree z dyni można również zastąpić każdym innym, dowolnym puree warzywnym, bądź owocowym i zmodyfikować smak muffinek.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffin)- ok. 380kcal
1 muffina- ok. 76kcal


Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania