18 maja 2014

OWOCOWY TORT Z CIECIERZYCY

Z okazji wyjątkowego dnia, wyjątkowe ciasto... niczym owocowy torcik! :)
A tej większej okazji towarzyszy u mniejsza, czyli Światowy Dzień Pieczenia!
I jak tu nie uczcić takich okazji? Dlatego przedstawiam prosty, ale za to pyszny owocowy torcik z ciecierzycy.

Oczywiście nie zawiera grama mąki, tłuszczów, czy cukru! Więc po raz kolejny udowodniłam, że można zaszaleć pysznie i zdrowo! :)


Składniki:
  • 300g ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 1 duży dojrzały banan (lub 2 mniejsze)
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mus: 3 łyżki jogurtu naturalnego, nektarynka
  • owoce: mango, truskawki, kiwi, borówki amerykańskie

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć całą noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami, bananem, stevią i proszkiem do pieczenia.
  3. Masę przelać do sylikonowej formy i piec około 45 minut w 170 stopniach.
  4. Jogurt naturalny i nektarynkę zblendować na mus i wyłożyć na wierzch ciasta (po wystygnięciu).
  5. Pozostałe owoce pokroić i udekorować ciasto.
Pycha!!! I jeszcze raz pycha!!! A w dodatku jak kolorowo... :)


Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 113kcal

Piknik majowy