24 czerwca 2014

KOLOROWY WARZYWNY AMARANTUS

Czyli z czym by tu zjeść amarantus....?

Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku.
No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)


Składniki:
  • 6 łyżek ziaren amarantusa
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • pół kalafiora
  • kilka pomidorów cherry
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: curry, kurkuma, garam masala, koperek suszony, papryka słodka, pieprz
Przygotowanie:
  1. Amarantus delikatnie opłukać i ugotować.
  2. Dynię pokroić w półksiężyce i oprószyć curry.
  3. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze części, obsypać przyprawą garam masala i kurkumą.
  4. Pomidorki cherry pokroić na połówki.
  5. Wszystkie warzywa ugrillować w piekarniku (180 stopni, termoobieg), każde przez określony czas: najpierw włożyć kalafiora- piec 15 minut, do kalafiora dołożyć dynię i piec kolejne 15 minut, a na koniec włożyć pomidorki (skórką do dołu) i zapiec wszystko jeszcze przez 10 minut.
  6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  7. Ugotowany amarantus wymieszać z kukurydzą i przyprawić słodką papryką oraz suszonych koperkiem.
  8. Ułożyć wszystko na talerzu i posypać pestkami dyni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 300kcal

Przysmaki dla taty 4By Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadWegetariański obiad III