Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku.
No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)
Składniki:
- 6 łyżek ziaren amarantusa
- kilka plastrów dyni piżmowej
- pół kalafiora
- kilka pomidorów cherry
- 5 łyżek kukurydzy
- 1 łyżka pestek dyni
- przyprawy: curry, kurkuma, garam masala, koperek suszony, papryka słodka, pieprz
- Amarantus delikatnie opłukać i ugotować.
- Dynię pokroić w półksiężyce i oprószyć curry.
- Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze części, obsypać przyprawą garam masala i kurkumą.
- Pomidorki cherry pokroić na połówki.
- Wszystkie warzywa ugrillować w piekarniku (180 stopni, termoobieg), każde przez określony czas: najpierw włożyć kalafiora- piec 15 minut, do kalafiora dołożyć dynię i piec kolejne 15 minut, a na koniec włożyć pomidorki (skórką do dołu) i zapiec wszystko jeszcze przez 10 minut.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej.
- Ugotowany amarantus wymieszać z kukurydzą i przyprawić słodką papryką oraz suszonych koperkiem.
- Ułożyć wszystko na talerzu i posypać pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 300kcal
łoooo jak ślicznie to zmontowałaś ;D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń