6 listopada 2018

KREMOWY BUDYŃ DYNIOWY

Korzystajmy póki jeszcze jest dostępna! Królowa jesieni - DYNIA w słodkim deserze :)



Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido

  • 750 ml mleka ryżowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • cynamon

  • rodzynki

  • mus kokosowy

  • granat

  • masło nerkowcowe




Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój, wydrąż pestki, pokrój na ósemki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut).

  2. Z upieczonej dyni usuń skórki, pozostałą część zblenduj na puree.

  3. W garnku zagotuj mleko, dodaj cynamon, puree z dyni oraz syrop z agawy energicznie mieszając, a następnie stopniowo mąkę ziemniaczaną (gotuj jeszcze 2-3 minuty).

  4. Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj pestkami granatu, rodzynkami, pokruszonym musem kokosowym i masłem z nerkowców.


Kalorie:

Całość (3 porcje) – ok. 1475kcal

1 porcja – ok. 492kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.