Przepis w 100% zdrowy- dietetyczny, wegański, bezglutenowy (czego dusza zapragnie), a przy tym obłędnie słodki!! :)
Składniki:
Spód
- szklanka daktyli
- garść orzechów nerkowca
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- szklanka kaszy jaglanej
- 500ml napoju kokosowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- do podania: amarantus ekspandowany, morwa biała suszona, cukier kokosowy
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez pół godziny.
- Następnie odcedzić i zblendować z dodatkiem nerkowców.
- Dodać amarantus i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- odstawić do lodówki.
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym z dodatkiem cukru kokosowego.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblednować na gładki krem i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
- Gotową tartę po brzegu posypać delikatnie cukrem, na całej powierzchni posypać amarantusem i ułożyć suszone owoce morwy białej.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1415kcal
1 kawałek- ok. 118kcal


