13 marca 2014

BURGERY GRYCZANE Z BROKUŁAMI

Wpadłam na ten pomysł, gdy zajrzałam do lodówki i znalazłam tam brokuła, który aż się prosił, żeby go wykorzystać :)

Pomyślałam, że zrobię po raz kolejny burgery, jednak tym razem użyję kaszy gryczanej niepalonej, która przez wiele osób uznawana jest, jako królowa kasz. Pełna jakże cennych składników odżywczych, a przy tym pyszna.

Burgery można potraktować, jako przekąska, danie główne, czy wkładka do bułki ;)



Składniki:
  • 35g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g brokuła
  • koperek
  • kiełki brokuła
  • przyprawy (oregano, papryka słodka, przyprawa grzybowa)
Przygotowanie:
  1. Kaszę i brokuła ugotować, a następnie zmiksować z koperkiem i doprawić do smaku.
  2. Dodać kiełki brokuła i wymieszać.
  3. Uformować kotlety i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Burgery są łagodne, a jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Dodatkowo jeden ma tylko 29kcal!

Użycie innych, orientalnych przypraw może podrkękcić ich smak, także zachęcam do eksperymentowania! ;)

Kalorie:
Całość (7 burgerów)- ok. 200kcal
1 burger- ok. 29kcal

Kiełki