4 listopada 2015

RAW CIASTO MARCHEWKOWE

Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta marchewkowego!
I chociaż wiele razy piekłam różnego rodzaju ciasta marchewkowe, które są wyjątkowe w smaku, to nigdy nie próbowałam go przygotować w wersji raw, czyli bez pieczenia.

Podjęłam więc wyzwanie, które sobie wyznaczyłam i stworzyłam wersję ciasta marchewkowego, które zapamiętam na długo i z pewnością będę często do niego wracać!


Składniki:
Spód
  • 3 marchewki
  • 2 garście migdałów 
  • 1 garść płatków z ryżu brązowego
  • 2 garście daktyli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem
  • 2 garście orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 200ml śmietanki kokosowej (stała część)
  • 2 łyżeczki stevi
  • orzechy pecan

Przygotowanie: 
Spód
  1. Migdały rozdrobnić z płatkami ryżowymi.
  2. Marchewki zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
  3. Daktyle namoczyć, odcedzić i zblendować na mus z sokiem cytryny.
  4. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, po czym wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia.
Krem
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym odcedzić i zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem śmietanki kokosowej i stevi.
  2. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, całość udekorować orzechami pecan.
  3. Przed podaniem ciasto najlepiej schłodzić w lodówce.
Ciasto jest po prostu obłędnie pysznie! Spód dzięki marchewce jest lekko wilgotny, słodki... a kremowa masa z nerkowców rozpływa się w ustach, natomiast charakteru do całości dodały orzechy pecan!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1730kcal
1 kawałek- ok. 144kcal