7 czerwca 2015

ZAPIEKANKA JAGLANA Z CZARNĄ FASOLKĄ I BOTWINĄ

Po wszystkich letnich słodkościach z truskawkami czas na danie obiadowe!

Zapiekanka również w wiosenno-letnim klimacie ze świeżą botwiną, koprem!
Bardzo pożywna! Świetnie nadaje się również, jako danie na wynos- do szkoły, pracy, czy na piknik! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (OWOCOWY RAJ)*
  • 1 wiązka botwiny (głównie łodygi)
  • 4 łyżki czarnej fasolki 
  • 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki z topinamburu
  • koperek
  • przyprawy: kurkuma, sos tamari
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną najpierw opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem kurkumy.
  2. Fasolkę namoczyć (12 godzin), po czym również ugotować.
  3. Połączyć ze sobą ugotowaną kaszę, fasolę, mąkę, ziarna słonecznika, posiekany koperek i sos tamari.
  4. Masę wyłożyć do formy, a na wierzch wyłożyć drobno pokrojoną botwinę.
  5. Całość zapiekać przez około 35- 40 minut w 190 stopniach.
Zdrowe danie dla całej rodziny gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 porcji)- ok. 1060kcal
1 porcja- ok. 42kcal

Nowalijki w kuchni