13 kwietnia 2017

WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA PIZZA

Zdrowa pizza? Można? Można! ;)
Od lat nie jadłam żółtego sera i szczerze mówiąc kompletnie mi go nie brakuje.
A pizza bez sera to też pizza! ;) Bez sera, za to z sosem i warzywami- pycha!


Składniki:
Ciasto
  • 2 szklanki mąki z sorgo
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 9g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
Dodatki
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • burak
  • zielona papryka
  • kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
  • pół cebuli
  • przyprawy: oregano, sól
  • do podania: kiełki brokułu
Przygotowanie: 
  1. Mąki wymieszać z solą, drożdżami oraz oliwą.
  2. Do mąk powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto, po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Następnie ciasto ponownie wyrobić i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłożyć passatę pomidorową, którą rozsmarować na całej powierzchni, posypać oregano, szczyptą soli, po czym poukładać kawałki warzyw.
  5. Pizze piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni- gotową pizzę posypać kiełkami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 małych pizz)- ok. 1680kcal
1 pizza- ok. 336kcal