9 marca 2014

SOS GROSZKOWY Z MAKARONEM RYŻOWYM

 NICZYM GROSZKOWE PESTO.

 



Błyskawiczna uczta! Szybka, smaczna i zdrowa :)

Tym razem postanowiłam wykorzystać groszek, za którym bardzo przepadam. Pod ręką miałam również makaron ryżowy i tak właśnie powstało to danie.

Składniki:
  • pół puszki groszku konserwowego
  •  łyżka koperku
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy (czosnek, papryka słodka, pieprz cytrynowy)
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego
Przygotowanie:
  1. Słonecznik uprażyć na teflonowej patelni.
  2. Groszek odcedzić, dodać pozostałe składniki i delikatnie zmiksować (nie na gładką masę!).
  3. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać zagotowaną wodą i odstawić na 10 minut).
  4. Na talerz wyłożyć przygotowany makaron, pesto groszkowe i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
 *Oczywiście zamiast makaronu ryżowego można użyć dowolnego- swojego ulubionego :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 360kcal