21 kwietnia 2016

JAGLANE CIASTECZKA ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

To ciasteczka, które są bogate w błonnik!

Suszone śliwki i słonecznik dodają świetnego smaku, a sama kasza jaglana to idealna "treść" do stworzenia ciasteczek z takimi dodatkami.

Świetne na drugie śniadanie w szkole, czy pracy lub po prostu jako deser do popołudniowej kawy ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka migdałowego
  • 3 małe banany
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 garście śliwek suszonych (Green Essence)*
  • garść słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem pokrojonych suszonych śliwek.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać zblendowane banany i całość wymieszać.
  3. Kaszę odstawić do wystygnięcia i schłodzenia, a następnie do masy wmieszać len mielony i uformować dość płaskie ciasteczka, a każde z nich posypać nasionami słonecznika.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 2095kcal
1 ciasteczko- ok. 84kcal