9 listopada 2017

WEGAŃSKIE CIASTO GRYCZANE Z ORZECHAMI

Przyjemnie słodkie, charakterne... jesienne ciasto gryczane z orzechami! :)

Kilka składników - czary mary i gotowe!



Składniki:

  • 300g mąki gryczanej

  • 2 szklanki mleka migdałowego

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • 100g orzechów włoskich

  • 1 jabłko

  • szczypta cynamonu

  • pół łyżeczki sody


Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i sodę.

  2. Do całości dodaj mleko, posiekane orzechy, pokrojone na małe kawałki jabłko i ponownie całość wymieszaj.

  3. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 45 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) - ok. 2060kcal

1 kawałek - ok. 103kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.