7 sierpnia 2016

MAKARON TAJSKI Z KURCZAKIEM I SUSZONYM MANGO

Kto rano nie może spać ten pichci niedzielny obiad! :)
Tak właśnie robię ja i nie owijam w bawełnę tylko przechodzę do rzeczy- pożywny, delikatny kurczak z makaronem i nutą słodyczy w postaci mango! Zestaw idealny ;)


Składniki:
  • 250g makaronu z ryżu tajskiego
  • filet z kurczaka
  • 50g suszonego mango
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • świeża bazylia
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 7 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska, curry, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Filet pokroić w kostkę, obsypać curry, papryką słodką i ostrą i podsmażyć (lub ugrillować w piekarniku).
  3. Na patelni podgrzać passatę z dodatkiem soli, zdjąć z kuchenki i wymieszać z jogurtem.
  4. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron, kawałki kurczaka, pomidorki koktajlowe i całość wymieszać.
  5. Danie posypać świeżą bazylią i czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1305kcal
1 porcja- ok. 435kcal