15 sierpnia 2016

GRYCZANE PIEROGI Z BOBEM

Nie zdarza się często, że robię pierogi, jednak kończący się sezon na bób zmobilizował mnie do tego!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną w połączeniu z mąką teff, co czyni je bezglutenowymi :)
Do tego zielony farsz na bazie bobu i sproszkowanego jarmużu! :) Zdrowe niebo w gębie!


Składniki:
Ciasto
  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki teff
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
Farsz
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na farsz.
  2. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić ciasto.
  3. Następnie lekko oprószyć drewniany blat/deskę i rozwałkować ciasto, z którego wykrawać koła (można za pomocą szklanki).
  4. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i porządnie skleić.
  5. Pierogi wrzucić do wrzącej wody (nie przerywając gotowania) i poczekać 2/3 minuty, aż ugotowane wypłynął na wierzch.
Pierogi podawać z ulubionym sosem, sałatką, czy innymi dodatkami :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 pierogó)- ok. 1510kcal
1 pieróg- ok. 76kcal