6 grudnia 2015

PENNE RYŻOWE Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I OLIWKAMI

Dzisiaj szybka propozycja na makaron, jednak nie taka zwyczajna, bo z jarmużem oraz oliwkami z migdałami. Smak tego makaronu nie jest oczywisty, a jednak po pierwszym kęsie wciąga i chce się jeść dalej :)

Do tego zawiera mnóstwo wartości odżywczych dzięki jarmużowi oraz oliwkom.


Składniki:
  • 100g makaronu penne ryżowego
  • kilka liści jarmużu
  • 3 pomidory
  • kilka oliwek z migdałami
  • kilka pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Jarmuż delikatnie obgotować.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw.
  3. W trakcie smażenia pomidorów dodać wcześniej obgotowany jarmuż i dusić do odparowania całej wody.
  4. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z całością.  
  5. Gotowy makaron podać dodatkowo z oliwkami oraz pomidorkami koktajlowymi.
Polecam! Szczególnie, jako lunchbox do pracy, czy szkoły! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
1 porcja- ok. 303kcal

Zimowy obiad wege