6 grudnia 2015

PENNE RYŻOWE Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I OLIWKAMI

Dzisiaj szybka propozycja na makaron, jednak nie taka zwyczajna, bo z jarmużem oraz oliwkami z migdałami. Smak tego makaronu nie jest oczywisty, a jednak po pierwszym kęsie wciąga i chce się jeść dalej :)

Do tego zawiera mnóstwo wartości odżywczych dzięki jarmużowi oraz oliwkom.


Składniki:
  • 100g makaronu penne ryżowego
  • kilka liści jarmużu
  • 3 pomidory
  • kilka oliwek z migdałami
  • kilka pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Jarmuż delikatnie obgotować.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw.
  3. W trakcie smażenia pomidorów dodać wcześniej obgotowany jarmuż i dusić do odparowania całej wody.
  4. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z całością.  
  5. Gotowy makaron podać dodatkowo z oliwkami oraz pomidorkami koktajlowymi.
Polecam! Szczególnie, jako lunchbox do pracy, czy szkoły! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
1 porcja- ok. 303kcal

Zimowy obiad wege

18 komentarzy:

  1. Proste i szybkie dania są przeważnie najlepsze :) a połączenie jarmużu, pomidorów i oliwek to jak dla mnie pomysł idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to 100 g makaronu suchego? Liczac na szklanku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka suchego makaronu do około 80g ;)

      Usuń
  3. pyszny obiad, chętnie taki przygotujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie szybkie i zdrowe obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I pomysleć, że jarmuż jadłam tylko w formie chipsów ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makaron i zjem go ze wszystkim. Jarmużu nie próbowałam nigdy, ale wydaje mi się, że to ciekawy smak. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam takie pytanie, niedługo mam urodziny i chciałabym zrobić coś w rodzaju takiego torta http://www.mojewypieki.com/post/tort-andaluzja i zastanawiam się jak go zrobić żeby był bardziej przystępny do zjedzenia i myślę cały czas jakie zamienniki zastosować do niego? Może jakieś drobne sugestie czy podpowiedz. Nie chodzi o gotowy wypiek tylko właśnie o może jakieś propozycje z twojego bloga, np. coś z jednego przepisu czy drugiego może dało by się coś sklecić a może jakaś inna podpowiedź. Będę wdzięczna za pomoc . Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki na samo ciasto są ok, tylko zamieniłabym zwykły cukier na stevię, bądź ksylitol ;) krem możesz zrobić z kaszy jaglanej ugotowanej w mleku z dodatkiem laski wanilii, a następnie zblendować ją również ze stevią :) a samą polewę kakaową można wykonać ze zblendowanego banana i kakao w proszku- całość posypać płatkami migdałowymi i gwarantuję, że będzie smacznie i słodko, a przy tym zdrowo :)

      Usuń
  8. Super połączenie, w sam raz na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze pysznie u Ciebie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze się zabrać za ten jarmuż! :>

    OdpowiedzUsuń