Do tego zawiera mnóstwo wartości odżywczych dzięki jarmużowi oraz oliwkom.
Składniki:
- 100g makaronu penne ryżowego
- kilka liści jarmużu
- 3 pomidory
- kilka oliwek z migdałami
- kilka pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka
- Jarmuż delikatnie obgotować.
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw.
- W trakcie smażenia pomidorów dodać wcześniej obgotowany jarmuż i dusić do odparowania całej wody.
- Ugotowany makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z całością.
- Gotowy makaron podać dodatkowo z oliwkami oraz pomidorkami koktajlowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
1 porcja- ok. 303kcal
Proste i szybkie dania są przeważnie najlepsze :) a połączenie jarmużu, pomidorów i oliwek to jak dla mnie pomysł idealny!
OdpowiedzUsuńIle to 100 g makaronu suchego? Liczac na szklanku.
OdpowiedzUsuń1 szklanka suchego makaronu do około 80g ;)
Usuńpyszny obiad, chętnie taki przygotujemy :)
OdpowiedzUsuńMniam rewelacja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie i zdrowe obiady :)
OdpowiedzUsuńDobre na kolacje ;))
OdpowiedzUsuńSiła prostoty :) Pyszne
OdpowiedzUsuńTakie dania ja uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńI pomysleć, że jarmuż jadłam tylko w formie chipsów ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron i zjem go ze wszystkim. Jarmużu nie próbowałam nigdy, ale wydaje mi się, że to ciekawy smak. :-)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie, niedługo mam urodziny i chciałabym zrobić coś w rodzaju takiego torta http://www.mojewypieki.com/post/tort-andaluzja i zastanawiam się jak go zrobić żeby był bardziej przystępny do zjedzenia i myślę cały czas jakie zamienniki zastosować do niego? Może jakieś drobne sugestie czy podpowiedz. Nie chodzi o gotowy wypiek tylko właśnie o może jakieś propozycje z twojego bloga, np. coś z jednego przepisu czy drugiego może dało by się coś sklecić a może jakaś inna podpowiedź. Będę wdzięczna za pomoc . Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńskładniki na samo ciasto są ok, tylko zamieniłabym zwykły cukier na stevię, bądź ksylitol ;) krem możesz zrobić z kaszy jaglanej ugotowanej w mleku z dodatkiem laski wanilii, a następnie zblendować ją również ze stevią :) a samą polewę kakaową można wykonać ze zblendowanego banana i kakao w proszku- całość posypać płatkami migdałowymi i gwarantuję, że będzie smacznie i słodko, a przy tym zdrowo :)
UsuńProsto i ... pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, w sam raz na kolację :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie u Ciebie! Mniam :)
OdpowiedzUsuńMusze się zabrać za ten jarmuż! :>
OdpowiedzUsuń