Kolejna propozycja z serii tradycyjnych, popularnych wypieków na zdrowo!
Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie paczuszka suszonych ananasów, którą dostałam!
I był to świetny pomysł, połączenie ananasa i kokosa trafiło w gusta Wielu z nas.
Zatem dzisiaj przedstawiam pinacolad'owe słodkości w bardzo "lightowym" wydaniu :)
Składniki:
Ciasto
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 6 łyżek mąki jaglanej
- 1 banan
- 2 białka jajek
- 1/2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 10 łyżek kaszy jaglanej
- 0,5l mleka (napoju) kokosowego
- 3 łyżeczki stevi
- kawałek świeżego ananasa
- suszone plastry ananasa
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąki, wiórki, mleko i banana.
- Całość przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym, dosładzając stevią (kasza może być lekko rozgotowana).
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
- Na wcześniej upieczony spód wyłożyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, następnie masę, po czym udekorować suszonymi plastrami ananasa i płatkami migdałowymi.
Najlepiej smakuje schłodzone.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1375kcal
1 kawałek- ok. 115kcal