6 maja 2015

CIASTO PINACOLADA (LIGHT)

Kolejna propozycja z serii tradycyjnych, popularnych wypieków na zdrowo!


Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie paczuszka suszonych ananasów, którą dostałam!
I był to świetny pomysł, połączenie ananasa i kokosa trafiło w gusta Wielu z nas.
Zatem dzisiaj przedstawiam pinacolad'owe słodkości w bardzo "lightowym" wydaniu :)


Składniki:
Ciasto
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Masa 
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (napoju) kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • kawałek świeżego ananasa
  • suszone plastry ananasa
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąki, wiórki, mleko i banana.
  3. Całość przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym, dosładzając stevią (kasza może być lekko rozgotowana).
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Na wcześniej upieczony spód wyłożyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, następnie masę, po czym udekorować suszonymi plastrami ananasa i płatkami migdałowymi.
To ciasto na pewno usatysfakcjonuje wszystkich amatorów ciast z kremami, którzy są na diecie! :)
Najlepiej smakuje schłodzone.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1375kcal
1 kawałek- ok. 115kcal