16 kwietnia 2017

BATATOWE TOSTY Z MASŁEM ORZECHOWYM I CHIA

Czemu by nie pokroić batatów na plastry, ugrillować i zjeść jako słodkie tosty?
Nie widzę żadnych "przeciw", zatem do dzieła!

Kilka ruchów nożem, kilka chwil cierpliwości i wspaniały deser gotowy!


Składniki:
  • 1 duży batat
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • kilka daktyli
  • 1 łyżeczka chia
Przygotowanie:
  1. Batata obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na 6 plastrów, a następnie ugrillować w piekarniku (190 stopni/15 minut).
  2. Każdy plaster batata posmarować masłem z nerkowców, poukładać plastry banana, daktyli oraz posypać chia.

Kalorie:
Całość (6 tostów)- ok. 490kcal
1 tost- ok. 82kcal