4 marca 2015

ORZECHOWIEC Z KREMEM KASZTANOWYM

Jednym z moich ulubionych produktów są orzechy. Mogłabym je jeść kilogramami :)

Bardzo często jem je prosto z paczuszki, jednak czasem wydaje mi się to zbyt nudne i wykorzystuję je do wypieków pod różnymi postaciami.

W tym przepisie smaki orzechowe połączyłam z kremem kasztanowym i wyszło coś wspaniałego!

Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że orzechy są bogatym źródłem wszelkich składników odżywczych, a kawałkiem takiego ciasta sprawimy, że nie tylko poczujemy cudowną słodycz, ale również dostarczymy organizmowi wiele dobrego :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka mąki gryczanej (zmielonych płatków gryczanych)
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 białka jajek
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Krem
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka orzechowego
  • 1 czubata łyżka kremu kasztanowego
  • 4 daktyle suszone
  • do dekoracji: orzechy brazylijskie i włoskie
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąkę gryczaną, mielone orzechy, cynamon i stevię.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku wraz z pokrojonymi drobno daktylami.
  2. Wystudzoną kaszę zblendować na gładko z kremem kasztanowym.
  3. Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć krem i ozdobić orzechami.
 To się nazywa kawałek zdrowej słodyczy!

 
 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 129kcal