Bardzo często jem je prosto z paczuszki, jednak czasem wydaje mi się to zbyt nudne i wykorzystuję je do wypieków pod różnymi postaciami.
W tym przepisie smaki orzechowe połączyłam z kremem kasztanowym i wyszło coś wspaniałego!
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że orzechy są bogatym źródłem wszelkich składników odżywczych, a kawałkiem takiego ciasta sprawimy, że nie tylko poczujemy cudowną słodycz, ale również dostarczymy organizmowi wiele dobrego :)
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka mąki gryczanej (zmielonych płatków gryczanych)
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 2 białka jajek
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka stevi
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka orzechowego
- 1 czubata łyżka kremu kasztanowego
- 4 daktyle suszone
- do dekoracji: orzechy brazylijskie i włoskie
Ciasto
- Banana zblendować z mlekiem.
- Dodać mąkę gryczaną, mielone orzechy, cynamon i stevię.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku wraz z pokrojonymi drobno daktylami.
- Wystudzoną kaszę zblendować na gładko z kremem kasztanowym.
- Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć krem i ozdobić orzechami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 129kcal
też uwielbiam orzechowe ciasta, porywam kawałek Twojego :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńKolejny obłędny przepis! :D
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńOrzechowe ciasta są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPycha, a do tego banalnie proste w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zmielić orzechy i zrobić coś podobnego <3
OdpowiedzUsuńFenomenalne :)
OdpowiedzUsuńNo dobra, nie ma sensu zapisywać przepisów, które mi się spodobają. Są to prawie wszystkie. W weekend obowiązkowo muszę wybrać jakieś ciacho do przygotowania, zrobię research bloga i ja już coś wynajdę!
OdpowiedzUsuńw razie pytań służę pomocą :)
Usuńsuper pomysł na smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńOrzechowe ciasta uwielbiam, mogę je jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńAch, te Twoje słodkości! :)
OdpowiedzUsuńO matko, jak ja chcę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńczy te białka są absolutnie konieczne? :/ może mogłabyś zasugerować, czym można by je zastąpić? jeśli zamiast stevii użyję ksylitolu, to w takiej samej ilości?
OdpowiedzUsuńjeśli nie użyjesz ubitych białek to ciasto może być po prostu bardziej płaskie, ale spokojnie można je zastąpić jednym dużym dodatkowym bananem, 2 łyżkami lnu lub chia namoczonymi we wrzątku, a co do ksylitolu to proponuje dać go 2 razy więcej i koniecznie daj znać jak wyszło :)
Usuń