4 marca 2015

ORZECHOWIEC Z KREMEM KASZTANOWYM

Jednym z moich ulubionych produktów są orzechy. Mogłabym je jeść kilogramami :)

Bardzo często jem je prosto z paczuszki, jednak czasem wydaje mi się to zbyt nudne i wykorzystuję je do wypieków pod różnymi postaciami.

W tym przepisie smaki orzechowe połączyłam z kremem kasztanowym i wyszło coś wspaniałego!

Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że orzechy są bogatym źródłem wszelkich składników odżywczych, a kawałkiem takiego ciasta sprawimy, że nie tylko poczujemy cudowną słodycz, ale również dostarczymy organizmowi wiele dobrego :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka mąki gryczanej (zmielonych płatków gryczanych)
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 2 białka jajek
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Krem
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka orzechowego
  • 1 czubata łyżka kremu kasztanowego
  • 4 daktyle suszone
  • do dekoracji: orzechy brazylijskie i włoskie
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąkę gryczaną, mielone orzechy, cynamon i stevię.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku wraz z pokrojonymi drobno daktylami.
  2. Wystudzoną kaszę zblendować na gładko z kremem kasztanowym.
  3. Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć krem i ozdobić orzechami.
 To się nazywa kawałek zdrowej słodyczy!

 
 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 129kcal

17 komentarzy:

  1. też uwielbiam orzechowe ciasta, porywam kawałek Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowe ciasta są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, a do tego banalnie proste w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie zmielić orzechy i zrobić coś podobnego <3

    OdpowiedzUsuń
  5. No dobra, nie ma sensu zapisywać przepisów, które mi się spodobają. Są to prawie wszystkie. W weekend obowiązkowo muszę wybrać jakieś ciacho do przygotowania, zrobię research bloga i ja już coś wynajdę!

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechowe ciasta uwielbiam, mogę je jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, te Twoje słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko, jak ja chcę kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy te białka są absolutnie konieczne? :/ może mogłabyś zasugerować, czym można by je zastąpić? jeśli zamiast stevii użyję ksylitolu, to w takiej samej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie użyjesz ubitych białek to ciasto może być po prostu bardziej płaskie, ale spokojnie można je zastąpić jednym dużym dodatkowym bananem, 2 łyżkami lnu lub chia namoczonymi we wrzątku, a co do ksylitolu to proponuje dać go 2 razy więcej i koniecznie daj znać jak wyszło :)

      Usuń