18 kwietnia 2016

KOTLETY JAGLANE ZE SZPINAKIEM

Znacie ten brak weny lub dylematy pt. "Co dzisiaj na obiad?"
I mnie to również czasem dopada, ale wtedy otwieram lodówkę, wyciągam z niej co mam i tworzę "coś z niczego". Tak też było w przypadku tych burgerów, a co najlepsze- okazały się przepyszne i bardzo sycące! ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 150g szpinaku
  • 6 łyżek słonecznika łuskanego (Green Essence)*
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Następnie wymieszać z posiekanym szpinakiem i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do ostudzonej kaszy dodać białka, przyprawy, len- całość porządnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (30 kotletów)- ok. 1155kcal
1 kotlet- ok. 39kcal