3 października 2014

HUMMUS - Z DYNIĄ CZY BURAKIEM?

Nie mogła się zdecydować, więc postanowiłam zrobić dwie wersje pasty hummus!
Pasta jest świetna do kanapek, jako dodatek do dania głównego, czy po prostu jako przekąska ;)

Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 200g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować.
  2. Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/ 20minut), a buraka ugotować.
  3. Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem.
  4. Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.
Hummus jest świetnym dodatkiem do domowych krakersów, czy tortilli. Polecam!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 miseczki)- ok. 540kcal
1 miseczka- ok. 270kcal

Dynia na słodko i słono