3 października 2014

HUMMUS - Z DYNIĄ CZY BURAKIEM?

Nie mogła się zdecydować, więc postanowiłam zrobić dwie wersje pasty hummus!
Pasta jest świetna do kanapek, jako dodatek do dania głównego, czy po prostu jako przekąska ;)

Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 200g dyni hokkaido
  • 1 burak
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować.
  2. Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/ 20minut), a buraka ugotować.
  3. Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem.
  4. Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.
Hummus jest świetnym dodatkiem do domowych krakersów, czy tortilli. Polecam!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 miseczki)- ok. 540kcal
1 miseczka- ok. 270kcal

Dynia na słodko i słono

24 komentarze:

  1. Oczywiście, że dyniowe! Buraka nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram obie pasty, nie umiem się zdecydować, pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic dziwnego, że nie mogłaś się zdecydować, obie wersje wyglądają megasmacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po przeczytaniu Twojego posta i obejrzeniu ślicznych zdjęć, mam motywację by wreszcie zrobić hummus i to w obydwu wersjach. Dołączam do obserwatorów- Pozdrawiam Monika www.drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ale te kolory biją po oczach! świetne pasty ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie burak wygrywa :D ! Muszę kiedyś koniecznie wypróbować ;) !

    OdpowiedzUsuń
  7. ciężka decyzja.... hmm ale chyba dynia :) ten kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  8. O mammmuniu, ale cuda :D Biorę wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurcze, taka eksplozja barw, porywam genialne pomysly i zabieram sie za hummus <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Dynię kocham, ale buraczkowy hummus skradł moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. obie wersje są świetne! ale dyniowa najlepsza, podbił moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oba wyglądają niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale nieziemskie kolory! Chyba nie mogłabym się zdecydować, który wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wersja z burakiem mówi mi-zjedz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Yyyyyy wybieram z dynią! Bo ją uwielbiam :D Ale z burakiem wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  16. hummus z burakiem lub dynią? Ja poproszę oba! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie potrafię wybrać, który hummus bardziej mi się podoba, więc obydwa poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Obie wersje pięknie się prezentują. Uwielbiam zabawę w urozmaicanie podstawowego przepisu na hummus.

    OdpowiedzUsuń
  19. świetnie wyglądają, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  20. Sam bym nie mógł się zdecydować. Obie pasty wyglądają i pewnie smakują tak cudownie, że chciałbym je na raz na jednej kanapce :D

    OdpowiedzUsuń
  21. tez nie mogłabym sie zdecydować, obie wersje bardzo zachęcające!

    OdpowiedzUsuń