4 października 2014

MURZYNEK Z CZARNEJ FASOLI

Nowa propozycja tradycyjnego ciasta!


Długo zastanawiałam się jak wykorzystać czarną fasolkę... i doszłam do wniosku, że najlepiej wykorzystam ją piekąc popularne ciasto "Murzynek".

Oczywiście jest to nowa odsłona tego ciasta- wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

Fasola posiada dużo białka, banan to naturalna słodycz, a orzechy nerkowca są bogate w magnez, fosfor, czy żelazo. Dlatego taki podwieczorek to nie tylko przyjemność, ale również porządna porcja bardzo wartościowych składników odżywczych!

W ten sposób możemy połączyć przyjemne z pożytecznym ;)


Składniki:
  • 200g czarnej fasoli
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 2 banany
  • 100ml mleka migdałowego
  • 3 daktyle
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Zblendować banany z daktylami, stevią i mąką sojową oraz mlekiem migdałowym.
  3. Do masy dodawać stopniowo fasolę przez cały czas blendować- do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Do całości dodać pokruszone orzechy nerkowca, wymieszać i przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Teraz nie pozostaje nic innego, jak delektować się zdrowym i pysznym podwieczorkiem!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 127kcal

16 komentarzy:

  1. wow! to mnie zaskoczyłaś z tym murzynkiem :>

    OdpowiedzUsuń
  2. OO! Nie wpadłabym na takie wykorzystanie fasoli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można użyć innej fasoli? Nie spotkałam się dotąd z czarną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć np. czerwonej lub po prostu zwykłej białej i dodać kakao lub karob :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja, ciekawi mnie smak takiego murzynka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze , nie wpadłabym na to , żeby w ten sposób wykorzystać fasolę i upiec murzynka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, super pomysł :) musze wyprobowac bo wyglada bombowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ Ty masz fajne pomysły, świetne są te wszystkie zdrowe dania - pełne smaku, a mimo to tak zdrowe, super :-) gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Do ciasta z fasolki zabieram się już od dawna i widzę, że u Ciebie też wygląda kusząco ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. zdecydowanie zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuszą mnie te fasolowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu takie ciacho spróbować, bo wygląda pysznie :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam murzynki a jeszcze bardziej nowe odsłony tych smakołyków, które są sztandarowymi pozycjami w polskich kuchniach ;)
    Świetny przepis i + za brak glutenu,
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł ! Mam w domu czarną fasolę, która od jakiegoś czasu leży i nie wie co ze sobą zrobić :D A stevia to w liściach ??

    OdpowiedzUsuń