Te nie odbiegają od klasycznych swoim smakiem i chrupkością, a dodatek orzechów pecan robi swoje!
Polecam, ponieważ są to jedne z lepszych ciasteczek, jakie ostatnio robiłam :)
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki puree z pieczonej dyni
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 daktyle
- 10 orzechów pecan (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Płatki owsiane zmielić na mąkę i połączyć z mąką sojową oraz cynamonem.
- Do suchych składników dodać puree z dyni i mleko migdałowe, a następnie dokładnie wymieszać.
- Na koniec wrzucić posiekane daktyle i uformować małe kuleczki, lekko je spłaszczając- do każdego na wierzch wcisnąć po jednym orzechu pecan.
- Scones piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dietetycznie i smacznie! A najlepszy jest smak tych chrupiących orzechów... :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 scones)- ok . 490kcal
1 scones- ok. 49kcal
Same najlepsze smaki połączyłaś w tych ciasteczkach! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne, ale te są strzałem w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasteczka i fajnie, że zdrowe.
OdpowiedzUsuńidealne scones!
OdpowiedzUsuńskoro polecasz to na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek ! wyglądają przepięknie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdyniowe, idealne!
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, mniam !!
OdpowiedzUsuńFajne ciastka.
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglądają kusząco! Zapisuję przepis i zrobię na święta :D
OdpowiedzUsuńjakie cudne ciasteczka, wyglądają pysznie. Lubię takie zdrowe zamienniki :-) do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam scones! takie dietetyczne muszą być oczywiście jeszcze lepsze :-))
OdpowiedzUsuńAle super! ja teraz 'wsadzam' płatki owsiane do wszystkiego, więc chętnie wypróbuję i ten przepis :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, bo są i pyszne i zdrowe. Przepis do wypróbowania! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie jadłam :) Koniecznie zrobić muszę!
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji spróbować. Muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. ;)
OdpowiedzUsuńChciałam zwrócić uwagę, co do płatków owsianych i etykietki "bezglutenowe". Ogólnodostępnego owsa na diecie bezglutenowej nie wolno spożywać z racji dużego zanieczyszczenia innymi zbożami, wolno spożywać jedynie certyfikowany owies z Finlandii (choć na temat jego bezpieczeństwa dla osób nietolerujących glutenu wciąż trwają badania).
Dziękuję za wizytę! :)
oczywiście "bezglutenowe" tyczy się takich też płatków, świadoma jestem tego, że zwykłe niestety zawierają gluten ;) ale dziękuję za czujność!
UsuńŚwietne ciacha! :D
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe ciasteczka są super, a pekany uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńŚwietne na przekąskę bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChyba w weekend takie upiekę :) Wyglądają super.
OdpowiedzUsuń