5 października 2014

DIETETYCZNE SCONES OWSIANE

Super zamiennik tradycyjnych i bardzo kalorycznych scones!
Te nie odbiegają od klasycznych swoim smakiem i chrupkością, a dodatek orzechów pecan robi swoje!

Polecam, ponieważ są to jedne z lepszych ciasteczek, jakie ostatnio robiłam :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 daktyle
  • 10 orzechów pecan (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę i połączyć z mąką sojową oraz cynamonem.
  2. Do suchych składników dodać puree z dyni i mleko migdałowe, a następnie dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec wrzucić posiekane daktyle i uformować małe kuleczki, lekko je spłaszczając- do każdego na wierzch wcisnąć po jednym orzechu pecan.
  4. Scones piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dietetycznie i smacznie! A najlepszy jest smak tych chrupiących orzechów... :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 scones)- ok . 490kcal
1 scones- ok. 49kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIDynia na słodko i słono

24 komentarze:

  1. Same najlepsze smaki połączyłaś w tych ciasteczkach! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobne, ale te są strzałem w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciasteczka i fajnie, że zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. skoro polecasz to na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek ! wyglądają przepięknie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wyglądają kusząco! Zapisuję przepis i zrobię na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie cudne ciasteczka, wyglądają pysznie. Lubię takie zdrowe zamienniki :-) do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam scones! takie dietetyczne muszą być oczywiście jeszcze lepsze :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super! ja teraz 'wsadzam' płatki owsiane do wszystkiego, więc chętnie wypróbuję i ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasteczka, bo są i pyszne i zdrowe. Przepis do wypróbowania! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy ich nie jadłam :) Koniecznie zrobić muszę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie miałam okazji spróbować. Muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie. ;)
    Chciałam zwrócić uwagę, co do płatków owsianych i etykietki "bezglutenowe". Ogólnodostępnego owsa na diecie bezglutenowej nie wolno spożywać z racji dużego zanieczyszczenia innymi zbożami, wolno spożywać jedynie certyfikowany owies z Finlandii (choć na temat jego bezpieczeństwa dla osób nietolerujących glutenu wciąż trwają badania).
    Dziękuję za wizytę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście "bezglutenowe" tyczy się takich też płatków, świadoma jestem tego, że zwykłe niestety zawierają gluten ;) ale dziękuję za czujność!

      Usuń
  14. Takie zdrowe ciasteczka są super, a pekany uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne na przekąskę bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba w weekend takie upiekę :) Wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń