Bezglutenowy, bez jajek i jeszcze dietetyczny- czy można chcieć więcej? ;)
Pyszne polskie jabłka, obłędnie czerwone i słodkie... A do tego lekka kasza kukurydziana, która świetnie się sprawdziła!
Składniki:
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 1 dojrzały banan
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka agaru
- Kaszę kukurydzianą ugotować ze stevią, pod koniec gotowania dodać zblendowanego banana i całość gotować jeszcze kilka minut, dokładnie mieszając.
- Ugotowaną kasze przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia i stężenia (w temperaturze pokojowej).
- Jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus z cynamonem.
- Mus jabłkowy zagotować i dusić przez chwilę, a następnie dodać agar i energicznie mieszając, gotować 2 minuty.
- Gotowy mus od razu wyłożyć na ostudzoną kaszę kukurydzianą i ponownie odstawić do stężenia (najpierw w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce).
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 710kcal
1 kawałek- ok. 89kcal



