28 sierpnia 2014

KUKURYDZIANY JABŁECZNIK NA ZIMNO

Bezglutenowy, bez jajek i jeszcze dietetyczny- czy można chcieć więcej? ;)


Pyszne polskie jabłka, obłędnie czerwone i słodkie... A do tego lekka kasza kukurydziana, która świetnie się sprawdziła!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 dojrzały banan
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować ze stevią, pod koniec gotowania dodać zblendowanego banana i całość gotować jeszcze kilka minut, dokładnie mieszając.
  2. Ugotowaną kasze przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia i stężenia (w temperaturze pokojowej).
  3. Jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus z cynamonem.
  4. Mus jabłkowy zagotować i dusić przez chwilę, a następnie dodać agar i energicznie mieszając, gotować 2 minuty.
  5. Gotowy mus od razu wyłożyć na ostudzoną kaszę kukurydzianą i ponownie odstawić do stężenia (najpierw w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce).
I gotowe! Banalnie proste= pyszne! ;)

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 710kcal
1 kawałek- ok. 89kcal

Jedz polskie jabłkaDzień polskiej żywności 2014Ciacho na widelcuJabłka wolności