Na śniadanie zagwarantują solidną dawkę energii.
Na podwieczorek zapewnią nutę słodyczy.
Na kolację, czy posiłek potreningowy dostarczą odpowiednią ilość białka.
Moja twarogowa zapiekanka ma dużą zawartość białka, a to za sprawą nie tylko twarogu, ale również ziarna canihua, które uważane jest za "kuzynkę" komosy ryżowej.
Zatem szable, tj. łyżki w dłoń i do dzieła! ;)
Składniki:
- 250g serka twarogowego chudego
- 3 łyżki ziaren canihua
- 1 białko jajka
- 1 banan
- 2 łyżki erytrolu
- Ziarna canihua ugotować w wodzie.
- Białko ubić na sztywną pianę, po czym dodać twaróg, ugotowane ziarna canihua i erytrol- całość delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy ceramicznej, a na wierzch poukładać plastry banana.
- Całość piec około 25 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 zapiekanka)- ok. 415kcal