17 listopada 2014

JĘCZMIENNE MUFFINY Z BURACZKAMI

Lubicie warzywne słodkości? Ja bardzo! Odkąd spróbowałam ciasta marchewkowego, które bardzo mi zasmakowało, co jakiś czas wykorzystuję w moich zdrowych słodkościach właśnie warzywa.

Buraczkowe muffiny nie dość, że pyszne i ciekawe w smaku to mają obłędny kolor ;)

Składniki:
  • 6 łyżek płatków jęczmiennych
  • 1 burak
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Płatki jęczmienne zmielić na mąkę.
  2. Buraki zetrzeć lub zblendować na mus z bananem i białkiem.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
A teraz nie pozostaje nic innego jak zajadać się zdrowymi słodkościami i cieszyć oko nietypowym kolorem :) Po takim podwieczorku na pewno  u każdego pojawi się uśmiech na twarzy!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffin)- ok. 390kcal
1 muffina- ok. 78kcal