8 października 2014

KASZTANOWE PLACKI JAGLANE

Już kilka razy próbowałam placków jaglanych, jednak nigdy z dodatkiem mąki kasztanowej.

Muszę stwierdzić, że mąka kasztanowa dodaje nie dość, że wartości odżywczych to wiele smaku!
Placki są bardzo sycące, a w towarzystwie owoców smakują rewelacyjnie :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • pół banana
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatki: mango, kiwi, rodzynki
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dobrze opłukać i ugotować do wchłonięcia całego płynu.
  2. Ugotowaną kaszę po wystygnięciu zblendować z pozostałymi składnikami.
  3. Placuszki smażyć na suchcej teflonowej patelni z obu stron (najlepiej pod przykryciem).
  4. Podawać z ulubionymi owocami i bakaliami- ja podałam z mango, kiwi oraz rodzynkami.
Na podwieczorek czy śniadanie? Sami zdecydujcie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 placków)- ok. 350kcal
1 placek- ok. 29kcal

Naleśniki na 100 sposobów