8 października 2014

KASZTANOWE PLACKI JAGLANE

Już kilka razy próbowałam placków jaglanych, jednak nigdy z dodatkiem mąki kasztanowej.

Muszę stwierdzić, że mąka kasztanowa dodaje nie dość, że wartości odżywczych to wiele smaku!
Placki są bardzo sycące, a w towarzystwie owoców smakują rewelacyjnie :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • pół banana
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatki: mango, kiwi, rodzynki
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dobrze opłukać i ugotować do wchłonięcia całego płynu.
  2. Ugotowaną kaszę po wystygnięciu zblendować z pozostałymi składnikami.
  3. Placuszki smażyć na suchcej teflonowej patelni z obu stron (najlepiej pod przykryciem).
  4. Podawać z ulubionymi owocami i bakaliami- ja podałam z mango, kiwi oraz rodzynkami.
Na podwieczorek czy śniadanie? Sami zdecydujcie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 placków)- ok. 350kcal
1 placek- ok. 29kcal

Naleśniki na 100 sposobów

21 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają! Jeszcze nigdy nie jadłam nic kasztanowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasztanyowo, jestem okropnie ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widziałam nigdzie takiej mąki! Pierwsze słyszę i jestem strasznie ciekawa, jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają.
    Ja osobiście nie jestem miłośnikiem mąki kasztanowej, ale może po prostu źle jej użyłam?
    W chlebie mi nie smakuję, ale w cieście nie jest tak bardzo wyczuwalna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może dlatego, że jest to mąka ciężka i sprawia, że wypieki stają się wilgotne, a nie lekkie jak typowy chleb ;)

      Usuń
  5. mąka kasztanowa, nie próbowałam do tej pory ;) i nie mogę sobie wyobrazić jej smaku ;)
    zapraszam serdecznie do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Człowiek się uczy cały czas; pierwszy raz słyszę o mące kasztanowej i nie wiem nawet gdzie mogłabym ją dostać.
    Świetny przepis, ostatnio również zajęłam się placuszkami na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam mąkę kasztanową i wszystko z jej użyciem! Placki na pewno też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, placki z kasztanami mmmmmh... Chyba są pyszne!
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Zastanawiam się co zrobić z kilogramem mąki kasztanowej, a tu proszę taki pyszny przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie próbowałam takiej mąki, a szkoda..

    OdpowiedzUsuń
  11. Madziu twoje przepisy są rewelacyjne, wiem ze jak do ciebie zaglądam dowiem się czegoś nowego, czegoś sie nauczę i oczywiście zrobię się głodna. Pyszne placuszki, nigdy takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne musiały być! Wszystko w cym jest mąka kasztanowa jest cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam pieczone kasztany, a przyznam się szczerze że mąki nie używałam nigdy :) Jak to dobrze czasem coś od kogoś podpatrzyć ;) a placuszki prezentują się genialnie :)v Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio pierwszy raz jadłam pieczone kasztany w restauracji na mieście. Zamówiłam na spróbowanie, w smaku trochę przypominało mi świeży por :P

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja właśnie na taki przepis czekałam! mam zakupioną mąkę kasztanową i zastanawiałam się co z nią zrobić :-))

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam smak kasztanów, a jakoś nigdy nie pomyślałam o mące - takie placuszki musza mieć pyszny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  17. takiego połączenia jesszcze nie jadłam, w ogole nigdzie nie spotkałam się z mąką kasztanową.. muszę koniecznie poszukać !
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Ale pyszności! Chyba wiem co będzie jutro na śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń