1 lipca 2016

FASOLOWE BURGERY Z ALGAMI DULSE W CIECIERZYCOWYCH BUŁKACH

Kto nie lubi burgerów? ;) Z nimi jest tak jak z nutellą- tylko nieliczni nie szaleją na ich punkcie!
Burgery lubię i ja! Tak dobrze przeczytaliście... ale oczywiście tylko te zdrowe, co nie znaczy, że mniej smaczne ;)

Dzisiaj wcinam burgery z fasoli z dodatkiem niezwykłych alg dulse w a'la ciecierzycowej bułce ;)


Składniki:
Burgery
Bułki
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wody
  • kilka orzechów pecan
Przygotowanie:
Burgery
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości (około 60 minut).
  2. Algi namoczyć około 5 minut a następnie gotować przez kolejne 5 minut.
  3. Wszystkie składniki na burgery dokładnie ze sobą zblendować, uformować kotlety, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
Bułki 
  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając dodawać żółtka i mąkę z ciecierzycy.
  2. Z utworzonej masy wylać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) średni "placki", na wierzchu posypać orzechami pecan i piec 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ostudzone bułki przekroić, włożyć kotlety i podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1120kcal
1 porcja- ok. 224kcal