3 lutego 2016

BEZGLUTENOWE BURACZANE KRAKERSY

To najlepsze krakersy, jakie do tej pory przygotowałam!
Zapałałam do nich buraczaną miłością! ;)

Są bezglutenowe, wegańskie i mega zdrowe!
Taka chrupka przekąska przyda się na wieczorny seans filmowy;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki soku z buraków
  • 1 łyżka tahini (Terrasana)
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Mąki wymieszać z solą.
  2. Sok z buraków lekko podgrzać, dodać do mąk wraz z tahini i wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką kukurydzianą lub z ciecierzycy) i wykroić krakersy dowolnego kształtu.
  4. Krakersy piec około 15 minut w 190 stopniach.
Dodatkowo posypałam krakersy lekko uprażonymi nasiona słonecznika.


A z jakim sosem lub pastą najchętniej zjedlibyście takie krakersy? ;)
Ja chyba zdecyduję się na... domowej roboty hummus!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (80 krakersów)- ok. 1100kcal
1 krakers- ok. 14kcal