Zapałałam do nich buraczaną miłością! ;)
Są bezglutenowe, wegańskie i mega zdrowe!
Taka chrupka przekąska przyda się na wieczorny seans filmowy;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki soku z buraków
- 1 łyżka tahini (Terrasana)
- szczypta soli himalajskiej
- Mąki wymieszać z solą.
- Sok z buraków lekko podgrzać, dodać do mąk wraz z tahini i wyrobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką kukurydzianą lub z ciecierzycy) i wykroić krakersy dowolnego kształtu.
- Krakersy piec około 15 minut w 190 stopniach.
A z jakim sosem lub pastą najchętniej zjedlibyście takie krakersy? ;)
Ja chyba zdecyduję się na... domowej roboty hummus!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (80 krakersów)- ok. 1100kcal
1 krakers- ok. 14kcal
Cudowne,zaciekawiłaś mnie .
OdpowiedzUsuńWow! Co za kolor! Musi smakować fantastycznie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńto właśnie ten kolor i smak sprawiają, że sięga się po kolejne ;)
UsuńSuper pomysł i świetny kolor :)
OdpowiedzUsuńŚwietne Madziu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne!Wyglądają pięknie! świetny pomysł na jakieś party :)
OdpowiedzUsuńCo za kolor! Nie mogę się napatrzeć! :)
OdpowiedzUsuń