31 marca 2015

OWOCOWA TARTA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Bez pieczenia! Bez mąki, cukru i tłuszczu! 



Przy tym obłędnie słodka, dzięki rodzynkom, pełnowartościowa dzięki migdałom oraz pełna witamin dzięki owocom! A wypełnienie, jak zwykle z niezastąpionej kaszy jaglanej!

Czy taką zdrową tartę zjedlibyście podczas Wielkanocnego ucztowania? Ja zdecydowanie tak! I nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień :)

Myślę, że wyglądem kupilibyście nią swoich gości i byliby zachwyceni! A smak?- na pewno każdy amator, nawet tych niezdrowych ciast, byłby usatysfakcjonowany :)


Składniki:
  • 4 garście migdałów
  • 3 garście rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • kiwi
  • borówki

Przygotowanie:
  1. Migdały rozdrobnić/zmielić w blenderze.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować na dość lepką masę.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią lub papierem do pieczenia)- schłodzić w lodówce.
  4. Kaszę jaglaną opłukać, ugotować w mleku kokosowym, dosładzając stevią i odstawić do wystygnięcia.
  5. Kaszę zblendować na gładki krem, wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  6. Całość udekorować plastrami kiwi i borówkami.
Taka wiosenna tarta, ozdobiona przeróżnymi owocami na pewno często będzie gościć na moim stole w różnych odsłonach :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 121kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks