Przy okazji zbliżającego się okresu świątecznego możemy zaopatrzyć się w kilka paczek przeróżnych orzechów, czy suszonych owoców i skusić się na zrobienie zdrowych, domowych batoników!
Najlepsze jest w nich to, iż można użyć ulubionych dodatków, a przy tym będziemy mieć pewność, że to, co jemy jest pełne nie tylko smaku, ale i zdrowia :)
Składniki:
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- 3 łyżki mąki sojowej
- 1 łyżeczka stevi
- pół banana
- 2 białka jajek
- 5 łyżek bakalii: słonecznik, len, pestki dyni, żurawina, sezam, orzechy arachidowe
- Obie mąki połączyć ze stevią i białkami- ugnieść ciasto.
- Ciasto wyłożyć do formy na grubość około 0,5 cm.
- Banana zblendować, a następnie wymieszać dokładnie z bakaliami i wyłożyć na wcześniej zrobiony spód.
- Całość piec około 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu pokroić na batoniki.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (18 batonów)- ok. 715kcal
1 baton- ok. 40kcal

