22 listopada 2014

BEZGLUTENOWE BATONIKI Z BAKALIAMI

Bo kto z nas nie lubi batonów bakaliowych? ;)

Przy okazji zbliżającego się okresu świątecznego możemy zaopatrzyć się w kilka paczek przeróżnych orzechów, czy suszonych owoców i skusić się na zrobienie zdrowych, domowych batoników!

Najlepsze jest w nich to, iż można użyć ulubionych dodatków, a przy tym będziemy mieć pewność, że to, co jemy jest pełne nie tylko smaku, ale i zdrowia :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 1 łyżeczka stevi
  • pół banana
  • 2 białka jajek
  • 5 łyżek bakalii: słonecznik, len, pestki dyni, żurawina, sezam, orzechy arachidowe
Przygotowanie:
  1. Obie mąki połączyć ze stevią i białkami- ugnieść ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć do formy na grubość około 0,5 cm.
  3. Banana zblendować, a następnie wymieszać dokładnie z bakaliami i wyłożyć na wcześniej zrobiony spód.
  4. Całość piec około 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po wystudzeniu pokroić na batoniki.
Takie batoniki mogą stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia, bądź smakowity deser w towarzystwie kubka kakao lub koktajlu owocowego :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 batonów)- ok. 715kcal
1 baton- ok. 40kcal

W orzechowym raju 3Prezenty na Mikołajki