30 sierpnia 2015

DYNIOWE PLACKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ

Tak, jak zapowiedziałam już wcześniej, tak też uczyniłam- dynia poszła na dobre w ruch! :)

Nie wiedzieć, czemu w corocznym dyniowym szale jeszcze nigdy nie udało mi się zamieścić, żadnego przepisu na placuszki z dyni. Zatem szybko nadrabiam i prezentuję przepis na niezwykle lekkie danie, jakim są placki z tartą dynią oraz polentą i lekka sałatka.

Placuszki są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe i świetnie nadają się również dla najmłodszych pociech :)


Składniki:
Placki
  • 1/2 średniej dyni hokkaido
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka ziaren lnu złocistego
  • listki bazylii
  • przyprawy: sól sezamowa 
Sałatka 
  • mix sałat
  • kawałek selera naciowego
  • pomidory koktajlowe
  • 2 ogórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami) 
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Placki
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie wymieszać z białkami oraz solą sezamową i mąką kukurydzianą.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć placuszki, z wierzchu posypać ziarnami lnu i piec około 15-20 minut w 170 stopniach.
  3. Gotowe placki udekorować listkami bazylii.
Sałatka 
  1. Ogórki obrać i pokroić, selera naciowego pokroić na małe kawałki, pomidory przekroić na połówki.
  2. Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.
To danie tak mi zasmakowało, że powtarzałam je już 3 razy i chyba nigdy mi się nie znudzi :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal

Wegetariański obiad V