Nie wiedzieć, czemu w corocznym dyniowym szale jeszcze nigdy nie udało mi się zamieścić, żadnego przepisu na placuszki z dyni. Zatem szybko nadrabiam i prezentuję przepis na niezwykle lekkie danie, jakim są placki z tartą dynią oraz polentą i lekka sałatka.
Placuszki są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe i świetnie nadają się również dla najmłodszych pociech :)
Składniki:
Placki
- 1/2 średniej dyni hokkaido
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 białka jajek
- 1 łyżka ziaren lnu złocistego
- listki bazylii
- przyprawy: sól sezamowa
- mix sałat
- kawałek selera naciowego
- pomidory koktajlowe
- 2 ogórki
- 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Placki
- Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie wymieszać z białkami oraz solą sezamową i mąką kukurydzianą.
- Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć placuszki, z wierzchu posypać ziarnami lnu i piec około 15-20 minut w 170 stopniach.
- Gotowe placki udekorować listkami bazylii.
- Ogórki obrać i pokroić, selera naciowego pokroić na małe kawałki, pomidory przekroić na połówki.
- Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal
