Nie wiedzieć, czemu w corocznym dyniowym szale jeszcze nigdy nie udało mi się zamieścić, żadnego przepisu na placuszki z dyni. Zatem szybko nadrabiam i prezentuję przepis na niezwykle lekkie danie, jakim są placki z tartą dynią oraz polentą i lekka sałatka.
Placuszki są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe i świetnie nadają się również dla najmłodszych pociech :)
Składniki:
Placki
- 1/2 średniej dyni hokkaido
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 białka jajek
- 1 łyżka ziaren lnu złocistego
- listki bazylii
- przyprawy: sól sezamowa
- mix sałat
- kawałek selera naciowego
- pomidory koktajlowe
- 2 ogórki
- 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Placki
- Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie wymieszać z białkami oraz solą sezamową i mąką kukurydzianą.
- Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć placuszki, z wierzchu posypać ziarnami lnu i piec około 15-20 minut w 170 stopniach.
- Gotowe placki udekorować listkami bazylii.
- Ogórki obrać i pokroić, selera naciowego pokroić na małe kawałki, pomidory przekroić na połówki.
- Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal

Świetne placki i do tego ta sałatka - super połączenie :)
OdpowiedzUsuńSól sezamowa? Pierwsze słyszę. A placki mega. na wytrawnie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mogę jeść dyni chętnie bym zjadła takie placki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowy, wartościowy posiłek :)
OdpowiedzUsuńledwo sezon na dynię się zaczął- trzeba korzystać, żeby nie przegapić!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię i przez najbliższy czas znowu mogę się nią nacieszyć :) Również uwielbiam placuszki :)
OdpowiedzUsuńPiękne placki i do tego naprawdę fajna, lekka sałatka! :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Podobny kolor jak te z batatów!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
To danie jest tak fajne, że pewnie i ja nie raz zjem je z apetytem!
OdpowiedzUsuńJakie urocze te placki :>
OdpowiedzUsuńDyni w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie ma chyba dania z dynią które nie byłoby smaczne :) Placki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńWszystko co dyniowe to dobre ;)
OdpowiedzUsuńDyniowych placków nie robiłam ale muszą być boskie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczny pomysł na placki! wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZrobię je koniecznie:)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że dania z dynią nie kojarzą mi się z plackami, jednak ten przepis wygląda tak ciekawie, że niezwłocznie go sprawdzę.
OdpowiedzUsuńŚwietnie prezentuje się to wszystko razem! A często na początku jemy przecież oczami ;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDyniowe muszą być rewelacyjne! <3
OdpowiedzUsuńNie dodawałam jeszcze dyni do placków, muszę wypróbować przepis :-).
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam dynię! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię w plackach, dodaję często do nalesników . Ciekawe co wyrośnie z moich dyń hokkaido, pierwszy raz posadziłam.
OdpowiedzUsuńI jeszcze ten dodatek sezamu...no muszą byc pyszne! ;)
OdpowiedzUsuń