30 sierpnia 2015

DYNIOWE PLACKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ

Tak, jak zapowiedziałam już wcześniej, tak też uczyniłam- dynia poszła na dobre w ruch! :)

Nie wiedzieć, czemu w corocznym dyniowym szale jeszcze nigdy nie udało mi się zamieścić, żadnego przepisu na placuszki z dyni. Zatem szybko nadrabiam i prezentuję przepis na niezwykle lekkie danie, jakim są placki z tartą dynią oraz polentą i lekka sałatka.

Placuszki są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe i świetnie nadają się również dla najmłodszych pociech :)


Składniki:
Placki
  • 1/2 średniej dyni hokkaido
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka ziaren lnu złocistego
  • listki bazylii
  • przyprawy: sól sezamowa 
Sałatka 
  • mix sałat
  • kawałek selera naciowego
  • pomidory koktajlowe
  • 2 ogórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami) 
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Placki
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie wymieszać z białkami oraz solą sezamową i mąką kukurydzianą.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć placuszki, z wierzchu posypać ziarnami lnu i piec około 15-20 minut w 170 stopniach.
  3. Gotowe placki udekorować listkami bazylii.
Sałatka 
  1. Ogórki obrać i pokroić, selera naciowego pokroić na małe kawałki, pomidory przekroić na połówki.
  2. Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.
To danie tak mi zasmakowało, że powtarzałam je już 3 razy i chyba nigdy mi się nie znudzi :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal

Wegetariański obiad V

25 komentarzy:

  1. Świetne placki i do tego ta sałatka - super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sól sezamowa? Pierwsze słyszę. A placki mega. na wytrawnie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda że nie mogę jeść dyni chętnie bym zjadła takie placki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na zdrowy, wartościowy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ledwo sezon na dynię się zaczął- trzeba korzystać, żeby nie przegapić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dynię i przez najbliższy czas znowu mogę się nią nacieszyć :) Również uwielbiam placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne placki i do tego naprawdę fajna, lekka sałatka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają super! Podobny kolor jak te z batatów!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. To danie jest tak fajne, że pewnie i ja nie raz zjem je z apetytem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dyni w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma chyba dania z dynią które nie byłoby smaczne :) Placki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dyniowych placków nie robiłam ale muszą być boskie! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny pomysł na placki! wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznam się, że dania z dynią nie kojarzą mi się z plackami, jednak ten przepis wygląda tak ciekawie, że niezwłocznie go sprawdzę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie prezentuje się to wszystko razem! A często na początku jemy przecież oczami ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dyniowe muszą być rewelacyjne! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie dodawałam jeszcze dyni do placków, muszę wypróbować przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam dynię w plackach, dodaję często do nalesników . Ciekawe co wyrośnie z moich dyń hokkaido, pierwszy raz posadziłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. I jeszcze ten dodatek sezamu...no muszą byc pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń