Tym razem wersja dla "bezglutenowców" :) Bo każdy ma prawo to słodkich szaleństw w święta :)
Składniki:
Spód
- 8 łyżek płatków jaglanych
- 2 łyżki lnu mielonego
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 100g maku
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki mleka
- garść daktyli
- 1 łyżka suszonej skórki z cytryny
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Spód
- Płatki jaglane zmielić na mąkę.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
- Masę przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia).
- Z małej części ciasta upiec ciasteczko w kształcie gwiazdki.
- Mak wraz z płatkami i cynamonem namoczyć w mleku (przez około godzinę), a następnie zagotować.
- Dodać daktyle i dokładnie zblendować całość.
- Do masy dodać pokruszone nerkowce oraz skórkę z cytryny i wymieszać.
- Masę makową przełożyć na spód ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy makowiec udekorować ciasteczkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Ktoś się skusi? :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1530kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

