12 kwietnia 2017

HUMMUS PIETRUSZKOWY

Pietruszkowego hummusu jeszcze nie było!
Jest wyjątkowo delikatny, z charakterystyczną pietruszkową nutą ;)
Idealny, jako "wkładka" do tortilli, naleśników, czy po prostu solo, jako przekąska :)


Składniki:
  • 300g ciecierzycy
  • 2 korzenie pietruszki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • pół cytryny
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Pietruszki obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
  3. Ugotowaną ciecierzycę oraz ugotowaną pietruszkę zblendować wraz z bulionem, w którym gotowały się pietruszki (około szklanki).
  4. Do całości dodać sezam, szczyptę soli, olej lniany, sok z połowy cytryny i całość ponownie zblendować.

Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1480kcal
1 porcja- ok. 247kcal