25 sierpnia 2016

KOKOSOWY OMLET Z OWOCAMI

Uwielbiam te poranki, podczas których mogę rozkoszować się świeżo przygotowanym śniadaniem obfitującym w kolorowe owoce!
Dzisiaj serwuję kokosowego mega omleta! Jest bardzo sycący, dość gruby i mogłabym w zasadzie rzec, iż przypomina bardziej ciasto z patelni, niż omleta ;)


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 10g cukru trzcinowego z wanilią
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • trochę malin
  • trochę borówek
  • trochę jeżyn
  • 1 kostka czekolady kokosowej
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszając dodać żółtka i cukier.
  2. Do całości dodać mąkę wymieszaną z mlekiem- delikatnie wymieszać.
  3. Rozgrzać patelnię z łyżeczką masła ghee i wylać ciasto- smażyć z obu stron (pod przykryciem).
  4. Gotowy omlet posmarować masłem orzechowym, na wierzchu ułożyć owoce i kostkę czekolady.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 omlet/2 porcje)- ok. 755kcal
1 porcja- ok. 378kcal