A dzisiaj postanowiłam je połączyć i zrobić kremowy mix jaglano- nerkowcowy, do tego pyszne świeże truskawki oraz morele i lekki spód na bazie amarantusa ekspandowanego- wszystko bez pieczenia!! :)
Składniki:
Spód
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 garście żurawiny suszonej
- 1 banan
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 szklanki mleka (dowolnego)
- 200g nerkowców
- 2 łyżki cukru kokosowego
- owoce (truskawki, morele)
Przygotowanie:
Spód
- Żurawinę namoczyć, a następnie zblendować z bananem.
- Dodać amarantus, porządnie wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą (formując niewysokie brzegi).
- Odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
- Nerkowce (najlepiej wcześniej namoczone) zblendować na krem, dodać ostudzoną kaszę i ponownie bardzo porządnie zblendować.
- Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić kawałkami owoców i ponownie schłodzić.
Co najważniejsze- pozwolić może sobie na nie każdy: cukrzyk, osoba na diecie wegańskiej, bezglutenowej, czy po prostu odchudzającej :) A więc smacznego!
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2280kcal
1 kawałek- ok. 190kcal
